Kontakt

Kungen höll ordinarie ordenskapitel

Den 11 maj hölls ordinarie ordenskapitel under Kungens ordförandeskap på Kungl. Slottet. Ordinarie ordenskapitel hålls en gång om året under ledning av Kungen, som är Serafimer-, Svärds-, Nordstjärne- och Vasaordnarnas stormästare.

Kungen leder ordinarie ordenskapitel på Kungl. Slottet. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Kungen leder ordinarie ordenskapitel på Kungl. Slottet. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Under sammanträdet föredrogs en ny utländsk ledamot som utnämnts inom Serafimer­orden under 2022 med matrikelnummer 886, H.M. Drottning Máxima av Nederländerna, samt antalet utländska medborgare som har förlänats Nordstjärneorden under 2022. Vid mötet redovisades också antalet avlidna innehavare av de fyra svenska riddarordnarna.

Kungl. vapenmålaren presenterade fyra nymålade serafimersköldar för ordenskapitlet, varav två serafimersköldar hängs i Serafimersalen: H.M. Drottning Letizia av Spanien och H.M. Drottning Máxima av Nederländerna, medan de båda övriga förvaras i ordens­kansliet.

Under mötet redovisades även ordenskapitlets ekonomi för 2022 och ansvarsfrihet beviljades.