Kontakt

Jubileumsminnestecken

Konung Carl XVI Gustafs jubileumsminnestecken IV. Till vänster i band för herre och dam till uniform, till höger för dam till civil klädsel. Foto: Jonas Arnell-Szurkos/Kungl. Maj:ts Orden

Konung Carl XVI Gustafs jubileumsminnestecken IV. Till vänster i band för herre och dam till uniform, till höger för dam till civil klädsel. Foto: Jonas Arnell-Szurkos/Kungl. Maj:ts Orden

Inom kungahus har det funnits en tradition att vid olika tillfällen utdela jubileums- och minnestecken - avsedda att bäras - i samband med vissa bemärkelsedagar eller händelser inom ett kungahus.

En gammal tradition

Till enskilda kungliga minnesmedaljer hänförs i samband med vissa bemärkelsedagar inom kungahus utdelade minnestecken. De utgör en slags personlig hedersgåva och tilldelas i regel kungliga anförvanter och släktingar, medlemmar av hovet samt högre ämbetsmän och officerare.

Det finns en äldre tradition kring jubileumsminnestecken där Gustav III:s faddertecken för de 45 faddrarna till den år 1778 födde arvfursten Gustav (IV) Adolf är ett notabelt exempel.

Det första svenska jubileumsminnestecknet i modern bemärkelse är kung Oscar II:s jubileumsminnestecken från år 1897 med anledning av hans 25-årsjubileum som regent (OII:sJmt). Förebild torde ha varit drottning Victoria av Storbritanniens jubileumsmedalj med anledning av hennes 50-årsjubileum som regent år 1887. I kungadömet Württemberg (Tyskland) instiftade kung Karl I år 1889 en minnesmedalj med anledning av sina 25 år som monark.

Det första nordiska minnestecknet tillkom med anledning av Danmarks kung Christian IX:s och drottning Louise guldbröllop år 1892, vilket fick svensk motsvarighet genom Kronprins Gustafs (V) och Kronprinsessan Victorias silverbröllopsmedalj år 1906 (GVSbm) samt Oskar II:s och drottning Sofias guldbröllopsminnestecken 1907 (OIISGbmt).

Konung Gustaf V instiftade ett jubileumsminnestecken både till 70-årsdagen år 1928 (GV:sJmt) och till 90-årsdagen år 1948 (GV:sJmtII). Till minne av Konung Gustaf V instiftades år 1951 Gustav V:s minnestecken (GV:sMt) vilket tilldelades hans hovstat. Konung Gustaf VI Adolf instiftade en minnesmedalj för 85-årsdagen år 1967 (GVIA:sMM).

Carl XVI Gustafs jubileumsminnestecken (CXVIG:sJmt) med anledning av 50-årsdagen

Fastställdes i hovprotokoll den 18 mars 1996, formgiven av skulptören Ernst Nordin. I detta tecken avbildas H.H. Konungens spegelmonogram, vilket skapades av gravörmästaren Lennart Askwall. Att utgå från monogram följer traditionen från GV:sJmt.

Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels bröllopsminnesmedalj (VD:sBMM)

Fastställdes i hovprotokoll den 8 juni 2010, formgiven av heraldiske konstnären Vladimir A. Sagerlund (åtsidan) samt skulptören Annie Winblad Jakubowski (frånsidan). På åtsidan syns DD.KK.HH. Kronprinsessan och Prins Daniels gemensamma monogram och på frånsidan finns porträtt på de båda. Medaljen är tillverkad i sterling silver av Myntverket och bärs i Serafimerordens ljusblå band. Medaljen följer traditionen från GVSbm.

Ett unikt exemplar i 18 karat guld gavs till organisatören för bröllopet, H.M. Konungens stabschef, generalmajoren Håkan Pettersson.

Carl XVI Gustafs jubileumsminnestecken (CXVIG:sJmtII) med anledning av 40 års regeringsjubileum

Fastställdes i hovprotokoll den 28 augusti 2013, ritat av ordensintendenten Tom C. Bergroth och med användande av Ernst Nordins porträtt från år 1999. Det ovala tecknet i guld (förgyllt finsilver) av 9 ½:e storleken är tillverkat av firma Sporrong AB i Ekenäs (Finland). Bärs i Serafimerordens band försett med fyra guldstickade ränder, vilka representerar fyra decennier på Sveriges tron.

Carl XVI Gustafs jubileumsminnestecken (CXVIG:sJmtIII) med anledning av 70-årsdagen

Fastställdes i hovprotokoll den 4 april 2016, ritat av ordensintendenten Tom C. Bergroth som utgått från gravörmästaren Lennart Askwalls spegelmonogram (se CXVIG:sJmt). Tecknets ytbehandling är helt kopierad efter hovsilversmeden, friherre Erik Flemings vackra och distinkta jubileumsminnestecken från 1948. Det genombrutna tecknet, gjutet och i guld (förgyllt finsilver) är tillverkat av Svenska Medalj AB i Eskilstuna, där verktygsmakaren Stefan Siljemar har gjort den digitala förlagan. På frånsidan av kronan finns årtalen 1946 och 2016 med datum 30/4. Att utgå från ett genombrutet monogram följer traditionen från GV:sJmtII och OIISGbmt.

Carl XVI Gustafs jubileumsminnestecken (CXVIG:sJmtIV) med anledning av 50 års regeringsjubileum

Kung Carl XVI Gustaf är sedan den 26 april 2018 den längst regerande monarken i Sveriges historia. Den 15 september firades H.M. Konungens 50 år på tronen och med anledning av det har Konungen instiftat sitt fjärde jubileumsminnestecken, fastställt i hovprotokoll den 28 april 2023.

Tecknet är präglat i förgyllt finsilver och på åtsidan försett med Ernst Nordins profilporträtt av H.M. Konungen med fem gyllene stjärnor symboliserande de gångna 50 åren, samt två korslagda grankvistar. Frånsidan upptar H.M. Konungens monogram, årtalen 1973–2023 samt fem gyllene stjärnor. Tecknet är krönt av en kunglig krona och bärs i Serafimerordens ljusblå band med fem guldränder som markerar de 50 regeringsåren. Tecknet i guld (= förgyllt finsilver) är tillverkat av Svenska Medalj AB i Eskilstuna där verktygsmakare Stefan Siljemar har gjort den digitala förlagan för framtagande av tecknet. Nordins porträtt och den öppna kransen anknyter till Konungens andra jubileumsminnestecken. Mått 48×29 mm. Bandet 35 mm brett.

Stor vikt har lagts vid utformningen av den så kallade Gustafs-kronan (införd år 1952), där korsglobens kors är handfilat vilket gör att korset framträder tydligt och de högglanspolerade kanterna förhöjer det allmänna intrycket. Bandmonteringarna följer gammal svensk tradition: herrbandet är rakt vikt, vilket gör att korsglobens kors är väl synligt, och damrosetten är monterad med klassiska snedklippta ändar.

Minnestecknet tilldelades Kungahusets medlemmar, tjänstgörande vid Hovstaten och de gäster vilka deltog i festligheterna den 15 september på Stockholms slott. Antalet utdelade exemplar är 695 stycken. Tecknet benämns förkortat CXVIG:sJmtIV.

Detta tecken syns på bilden ovan.

Jubileumsminnestecknen bärs längst till (bärarens) höger, med nuvarande monarks senast tilldelade tecken närmast kroppens mittlinje, guld före silver. Därefter bärs Jubileumsminnestecknen utdelade av Kung Gustav VI Adolf, därefter Kung Gustav V.